Ewa Dąbrowska, lekarz medycyny, specjalista ds. chorób wewnętrznych jest autorką jednej z popularnych diet określanych powszechnie jako dieta Dąbrowskiej. Taki system żywienia oferuje również catering pudełkowy, a jego celem jest usunięcie z organizmu chorych komórek rzutujących na stan naszego zdrowia.
Dąbrowska postuluje, że powinniśmy regularnie oczyszczać nasz organizm, ponieważ jest on zatruty różnymi spożywanymi na co dzień chemicznymi składnikami, które zaburzają pracę systemu immunologicznego. Skutkiem jego dysfunkcji są różne choroby cywilizacyjne, m. in. nowotwory.
Dieta Dąbrowskiej to sposób odżywiania, który nie tylko prowadzi do redukcji wagi, ale również przyczynia się do wyleczenia z rozmaitych chorób. Zalicza się ją do postów owocowo- warzywnych, ponieważ jest bardzo restrykcyjna. Jej zasady dopuszczają w pierwszej jej fazie jedzenie jedynie warzyw posiadających niską zawartość skrobi oraz części owoców.
podstawowym celem diety Dąbrowskiej jest pozbycie się toksyn z organizmu, redukcja wagi pełni w niej rolę drugorzędną. Jej autorka oparła swój sposób żywienia o procesy zwane autofagią. Polegają one na ograniczeniu dostarczania organizmowi glukozy tak, aby został on zmuszony do spalania uszkodzonych komórek. Poprzez restrykcyjną dietę doprowadzamy w ten sposób do oczyszczenia organizmu z chorej tkanki.
Przebieg diety Dąbrowskiej
Dieta Dąbrowskiej dzieli się na dwie fazy. W pierwszej z nich przez okres 6 tygodni spożywamy tylko ograniczoną liczbę owoców oraz warzywa. Przewiduje ona w ciągu dnia trzy główne posiłki uzupełniane dwoma przekąskami o łącznej wartości energetycznej od 400 do 600 kcal.
W pierwszej fazie diety swoje posiłki musimy ograniczyć do spożywania jedynie warzyw cebulowych takich jak: cebula i por oraz liściastych w postaci niektórych ziół i sałaty. Dieta dopuszcza też warzywa dyniowate i kapustne, więc możemy odżywiać się również ogórkami, cukinią, brokułem czy kalafiorem oraz psiankowate z wyłączeniem ziemniaków oraz korzeniowe, czyli buraki, rzodkiew czy marchew.
Jadłospis ten mogą umilić nam owoce. Jednak dr Dąbrowska dopuszcza jedynie niektóre z nich. Są to jabłka, grejpfruty, cytryny i jagody. Do napojów, jakie można spożywać w pierwszej fazie diety, zaliczają się herbaty ziołowe i warzywne wywary oraz niegazowana woda.
Druga faza diety Dąbrowskiej stopniowo wprowadza inne produkty tak, aby wartość kaloryczna spożywanego pożywienia osiągnęła ostatecznie 2000 kcal na dobę. Wyklucza jednak cukier, białą mąkę i ryż, mleko z wyjątkiem zsiadłego oraz kefiru lub jogurtu, a także mięso.