Sałatka z krewetek koktajlowych z awokado

salatka z krewetek koktajlowych z awokado

Składniki:

  • 500 g krewetek koktajlowych
  • 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
  • 1 obrane i pokrojone w kostkę awokado
  • 1/3 główki sałaty lodowej pokrojonej w bardzo drobne paski
  • kilka gałązek świeżego kopru do dekoracji
  • 1 cytryna

Sos:

  • 2 saszetki sosu sałatkowego francuskiego vinaigrette
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml majonezu
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • 40 ml brandy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki koperku suszonego
  • świeżo mielony pieprzu czarnego do smaku

Sposób przygotowania:

1. Sos sałatkowy francuski vinaigrette wymieszać z oliwą, dodać majonez, odrobinę Tabasco, brandy, keczup i koper. Całość doprawić świeżo mielonym pieprzem czarnym Prymat.

2. W miseczkach ułożyć pokrojoną sałatę lodową, krewetki, paprykę i awokado. Należy pamiętać, aby papryka i awokado były pokrojone w kostkę mniejszą od krewetek.

3. Całą sałatkę obficie polać sosem koniakowym, udekorować gałązkami świeżego kopru i cząstkami cytryny.


Przepis, przygotowanie i foto: PRYMAT