Składniki:
- 500 g krewetek koktajlowych
- 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
- 1 obrane i pokrojone w kostkę awokado
- 1/3 główki sałaty lodowej pokrojonej w bardzo drobne paski
- kilka gałązek świeżego kopru do dekoracji
- 1 cytryna
Sos:
- 2 saszetki sosu sałatkowego francuskiego vinaigrette
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml majonezu
- kilka kropel sosu Tabasco
- 40 ml brandy
- 2 łyżki ketchupu
- 1/2 łyżeczki koperku suszonego
- świeżo mielony pieprzu czarnego do smaku
Sposób przygotowania:
1. Sos sałatkowy francuski vinaigrette wymieszać z oliwą, dodać majonez, odrobinę Tabasco, brandy, keczup i koper. Całość doprawić świeżo mielonym pieprzem czarnym Prymat.
2. W miseczkach ułożyć pokrojoną sałatę lodową, krewetki, paprykę i awokado. Należy pamiętać, aby papryka i awokado były pokrojone w kostkę mniejszą od krewetek.
3. Całą sałatkę obficie polać sosem koniakowym, udekorować gałązkami świeżego kopru i cząstkami cytryny.
Przepis, przygotowanie i foto: PRYMAT
Odpowiedz