7 koktajli odkwaszających organizm

koktajle odkwaszajace

Nasze ciało powinno składać się w dużej mierze z płynów, co najmniej w połowie. Jest to niezbędne dla regularnego oczyszczania organizmu ze szkodliwych substancji. Woda jest środowiskiem wielu reakcji w organizmie, potrzebna jest także dla zachowania młodego wyglądu (woda wypełnia komórki, są one jędrniejsze i na ciele jest mniej zmarszczek).

Poza żołądkiem, w którym powinny być kwaśne warunki, ponieważ w ten sposób odbywa się w nim trawienie, płyny w naszym organizmie powinny mieć odczyn lekko zasadowy, tj. mieć pH w granicach 7,35-7,45 (dla przypomnienia pH 7 jest obojętne, poniżej siedmiu jest kwasowe). Wiele produktów, które spożywamy na co dzień mają odczyn kwaśny (mięso, nabiał, wyroby z białej mąki, kawa, alkohol, przetworzone produkty, słodycze). Aby zadbać o równowagę powinniśmy więc jeść jak najwięcej zasadotwórczych produktów, takich jak warzywa, orzechy, pełne ziarna zbóż, kasza jaglana, mleka i napary roślinne.

Kwasowość naszego organizmu objawia się na wielu płaszczyznach, poprzez odczuwane przez nas chroniczne zmęczenie, spadek odporności, depresja. Zakwaszeniu organizmu przypisuje się również winę za wahania masy ciała i trudności ze schudnięciem. Zaburzona jest również produkcja hormonów w organizmie oraz gospodarka wapniowa w budowie układu kostnego.

Wbrew pozorom najbardziej zasadotwórczymi owocami są cytryny. Dla pobudzenia organizmu proponuję rozpoczynać dzień od wypicia na czczo szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką naturalnego miodu.

Ponadto doskonale sprawdzą się koktajle odkwaszające organizm. Oto przepisy.

1. A’la botwinka

1 ugotowany burak
garść szczawiu
trochę koperku
½ szklanki wody

sól i pieprz do smaku

Zmiksuj wszystkie składniki.

Buraki mają właściwości zasadotwórcze oraz oczyszczające. Te właściwości powodują między innymi, że są dobrym lekarstwem na syndrom dnia poprzedniego. Dodatkowo zaobserwowano lecznicze działanie buraków u osób z nadkwasotą i wrzodami żołądka.

2. Kompot z wiśni

2 jabłka
120 g czerwonej kapusty

Kapuście modrej przypisuje się silne działanie antynowotworowe i lecznicze w chorobie wrzodowej żołądka. Sok z kapusty działa leczniczo w przypadku nadkwasoty i zmęczeniu.

3. Królewski

2 garście jarmużu
pomarańcza
mango

½ szklanki wody

Zmiksuj wszystkie składniki.

Jarmuż poza ogromną ilością witamin i karotenoidów, zawiera również duże ilości pierwiastków zasadotwórczych: wapń, żelazo, fosfor i magnez.

4. Owocowy jarmuż

garść jarmużu
gruszka
garść fioletowych winogron

pomarańcza

Zmiksuj wszystkie składniki.

W medycynie niekonwencjonalnej powstał nawet dział o nazwie ampeloterapia – leczenie winogronami – mają one tyle właściwości leczniczych i odżywczych. Hamują rozwój nowotworów, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają wrażliwość komórek na insulinę.

5. Szybko czysto

Burak
Pomarańcza
pół szklanki truskawek
kilka kropli soku z limonki

Wyciśnij sok ze wszystkich składników.

Limonka podobnie jak cytryna, mimo kwaśnego smaku jest silnie zasadotwórczym owocem. Nawet kilka kropli jej soku silnie działa na organizm – odkażająco, oczyszczająco i zasadotwórczo.

6. Ciasto marchewkowe

2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
5 daktyli
5 suszonych moreli
łyżka rodzynek
100 ml soku z marchwi
100 ml wody

szczypta cynamonu

Daktyle, morele i rodzynki namocz we wrzątku na pół godziny, żeby zmiękły. Następnie zmiksuj wszystkie składniki.

Kasza jaglana ma działanie bardzo silnie alkalizujące – zasadotwórcze. Działa również rozgrzewająco i wzmacniająco, dlatego świetna jest na chłodne dni.

7. Mocarz

Burak
½ pęczka natki pietruszki
marchewka
pomarańcza
¼ ananasa

½ szklanki zielonej herbaty

Herbatę zaparz – pamiętaj aby wodą o temperaturze około 80 stopni, gdy przestygnie wymieszaj ją z sokiem z pozostałych składników.
Zielona herbata działa silnie alkalizująco, w przeciwieństwie do herbaty czarnej.
Opracowała Katarzyna Błażejewska, Przepisy pochodzą z książki
koktajle ksiazki